Потребно е:  

  • 500 гр макарони 
  • 2 дл кисели павлаки 
  • 500 гр сирење на ситни парчиња 
  • 6 јајца 
  • 1 литар млеко 
  • Сол 
  • Бибер 
  • Малку зејтин  

 

Подготовка: 

 

Макароните се варат во солена вода, се цедат и се мешаат со сирењето, па им се додава половина од павлаката. Се става сол и бибер и смесата се распоредува во огноотпорен сад подмачкан со масло и малку се потпекува. Во меѓувреме, во друг сад се мешаат млекото, остатокот од павлаката и јајцата. Кога малку ќе се потпечат макароните им се истура смесата одозгора и се додава сирењето на парчиња и добро се потпекуваат додека не добијат жолта боја. Се сечат на парчиња (на коцки) и се сервираат топли.