Мени
Вашата кошничка

Нови зборови

НОВИ ЗБОРОВИ 

 

Селфи или самослик(ање) 

Самослик(ање) или селфи (англ. selfie) – своерачно снимена автопортрет-фотографија на која лицето кое се фотографирало себеси или себеси заедно со други лица држејќи фотоапарат, мобилен телефон односно паметен телефон. При фотографирањето мобилниот телефон или фотоапаратот не се испушта од рака. 

Овој збор Оксфордскиот речник на англискиот јазик го прогласил за збор на годината во 2013 година. Поимот најчесто се поврзува со социјалните мрежи. Самосликните фотографии главно се неформални и спонтани, а најчесто се прават со фотографирање себеси во огледало или со сликање себеси (и други) држејќи го апаратот фокусиран на одреден кадар. 

There are no blog posts to list.