Мени
Вашата кошничка

Во царството на книгите

18 декем. КОЈ Е НАЈОБЕМНИОТ РОМАН БИЛО КОГА НАПИШАН?
0 406
Францускиот писател Марсел Пруст го напишал најобемниот роман досега. Станува збор за романот Во потрага по изгубеното време, кој има повеќе од 9,6 милиони словни знаци...
18 декем. БРОЈ НА ОБЈАВЕНИ КНИГИ
0 399
Google објави податок дека во 2010 година се објавени 129.864.880 книги.  Секоја година се објавуваат над 755 илјади книги во светот.  ..
18 декем. НАЈДОЛГА РЕЧЕНИЦА ВО ЕДНА КНИГА?
0 374
Се смета дека најдолгата реченица објавена во некоја книга содржи 823 збора, а се наоѓа во познатиот роман Клетници од Виктор Иго, напишан во 1862 година. ..
18 декем. КОЈА Е ПРВАТА КНИГА НАПИШАНА НА МАШИНА ЗА ПИШУВАЊЕ?
0 408
Марк Твен е првиот писател кој напишал книга на машина за пишување.  Тоа се Авантурите на Том Соер, напишани во 1876 година...
18 декем. КОЈА Е ПРВАТА ОБЈАВЕНА КНИГА ВО СВЕТОТ?
0 398
Прва објавена книга во светот е старата германска Библија од 1453 година.  Неа ја печател Јохан Гутенберг и тоа лично во неговата Гутенбергова печатница, исто така најстара печатница во светот.  Печатењето на книгите се смета за најреволуционерен изум во развојот на модерната човечка цивилизација. ..
18 декем. НАЈЧИТАНИ КНИГИ ВО СВЕТОТ
0 365
Три најчитани книги во светот се:  Библија Мала црвена книгичка (збирка мисли и цитати од кинескиот претседател Мао Цедунг) Книгите од серијалот за Хари Потер ..
18 декем. НАЈПРОДАВАНИ КНИГИ ВО СВЕТОТ
0 404
Најпродавани книги во светот се: Дон Кихот од Мигел де Сервантес (500 милиони примероци) Кинески речник (400 милиони) Приказна за два града од Чарлс Дикенс (200 милиони) Господарот на прстените од Џон Толкин (150 милиони) Хари Потер и каменот на мудроста (107 милиони) ..
18 декем. ЗЕМЈИ КАДЕ НАЈМНОГУ СЕ ЧИТА
0 382
Пет земји во кои најмногу се чита се: Индија, Тајланд, Кина, Филипини и Египет.  Индијците најмногу време поминуваат читајќи.  Еден просечен Индиец чита 10,7 часа неделно, што е многу повеќе од светскиот просек кој изнесува 6,5 часа неделно. ..
17 декем. КНИГИТЕ КАКО ПОДАРОК
0 383
Не им купувајте на децата само бонбони, чоколади и салдолед, или патики, играчки и велосипеди, туку постојано и редовно купувајте им и книги. Зашто, книгите се трајно богатство, кое се чува и се користи со години, децении, па и векови. Во книгите е собрано знаењето, па децата на тој начин ќе се забавуваат, фантазираат, едуцираат, креираат, истражув..
17 декем. ЧИТАЈТЕ ЗАЕДНО СО ДЕЦАТА
0 360
Додека се малечки децата, одвојте време и читајте заедно со нив. На тој начин, тие ќе се информираат, дознаваат и учат, а истовремено и правилно да говорат и внимателно да слушаат, односно да разговараат, будејќи ја фантазијата и поставувајќи најразлични прашања и добивајќи, исто така, многу одговори. Потоа, децата ќе научат и самите да раскажуваат..
17 декем. ДЕЦАТА И КНИГИТЕ
0 400
Многу е битно децата да бидат окружени со најразлични книги и тие да им бидат достапни , а не само високо качени на рафтовите и полиците. Бидејќи книгите не само што ќе ги заинтересираат децата, туку и ќе започнат и продолжат да читаат. Со книгите децата ќе се забавуваат, но и ќе дознаваат бројни полезни информации и секојдневнои ќе учат. Книгите г..
Прикажани 1 од 11 до 11 (1 Страни)